Οστεοαρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα

Τί είναι η Οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, προσβάλλοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

H  νόσος εκδηλώνεται όταν φθαρούν οι προστατευτικοί χόνδροι που επιστρώνουν σαν μαξιλαράκια τις αρθρώσεις για να μην «τρίβονται» τα οστά μεταξύ τους, αλλά και για να απορροφούν τους κραδασμούς της κίνησης. Ο αρθρικός χόνδρος, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι ένας σκληρός, ολισθηρός ιστός, ο οποίος επιτρέπει την κίνηση της άρθρωσης σχεδόν δίχως καθόλου τριβή. Όταν αρχίζει η οστεοαρθρίτιδα, η επιφάνειά του γίνεται τραχεία και τελικά φθείρεται εις βάθος, με συνέπεια το ένα οστό να τρίβει το άλλο.

Αν και η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, είναι συνηθέστερη στα χέρια, στα γόνατα, στα ισχία, στον αυχένα και στη μέση (στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης), ενώ πάρα πολύ σπάνια εκδηλώνεται στους καρπούς ή στους αστραγάλους. Η οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνεται βαθμιαία με το πέρασμα του χρόνου και προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος ιάσεως. Οι υπάρχουσες θεραπείες, όμως, μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξή της, να καταπραΰνουν τον πόνο και να βελτιώσουν την λειτουργικότητα των αρθρώσεων.

 

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας συχνά εκδηλώνονται σταδιακά και επιδεινώνονται καθώς περνάνε τα χρόνια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

* Πόνος. Η άρθρωση μπορεί να πονάει στη διάρκεια ή μετά την κίνηση. Είναι το κυριότερο σύμπτωμα.

* Ευαισθησία. Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε ελαφρά μάλαξη στην προσβεβλημένη άρθρωση.

* Δυσκαμψία. Η δυσκολία στην κίνηση της προσβεβλημένης άρθρωσης μπορεί να είναι πιο εμφανής το πρωί που ξυπνάτε ή μετά από αρκετή ώρα ακινησίας.

* Απώλεια ευλυγισίας. Μπορεί να περιοριστεί το εύρος κινήσεων της προσβεβλημένης άρθρωσης

* «Τριξίματα». Μπορεί να ακούτε ή να νιώθετε τριγμούς όταν χρησιμοποιείτε την άρθρωση

* «Κοκαλάκια». Μπορεί να εμφανίσετε μικρά εξογκώματα γύρω από την προσβεβλημένη άρθρωση, τα οποία είναι οστεϊκές προεκβολές (λέγονται οστεόφυτα).

Dr-Dragonas.Gr © 2014 all Rights Reserved.
Web Design ks-net.Gr © 2012 All Rights Reserved