Τριχοειδοσκόπηση

Τριχοειδοσκόπηση
Σύνδρομο Raynaud

Εξοπλισμός

Στο ιατρείο μας παρέχεται διάγνωση αιτίων που οδηγούν στο σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud) ή σύνδρομο Μπέργκερ (Berger) με διενέργεια Τριχοειδοσκόπησης, Υπερήχων και Αιματολογικών εξετάσεων καθώς και η αντιμετωπισή τους.

 

 

Τί είναι η Τριχοειδοσκόπηση;

 

Η τριχοειδοσκόπηση αποτελεί απεικονιστική μέθοδο μελέτης των τριχοειδών αγγείων. Η εξέταση γίνεται με ειδικό στερεομικροσκόπιο που επιτρέπει την μελέτη της μορφολογίας και λειτουργίας των τριχοειδών αγγείων των άνω και κάτω ακρων. Η τριχοειδοσκόπηση κάνει δυνατή την διάγνωση των περισσοτέρων αγγειακών παθήσεων των άκρων όπως σε ασθενείς με σύνδρομο Raynaud, νόσων του συνδετικού ιστού ιδίως του σκληροδερματος, της δερματομυοσίτιδας, του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου, καθώς σε ασθενείς με αποφρακτική αρτηριοπάθεια ή θρομβαγγειίτιδα (σύνδρομο Berger).

 

 

Τί ειναι το Σύνδρομο Raynaud;

 

Το σύνδρομο Raynaud είναι μια αγγειοσυσπαστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από επεισοδιακά εμφανιζόμενες, αλλαγές του χρώματος των δακτύλων, μετά την έκθεσή τους στο κρύο καθώς μετά απο στρες ή τραύμα. Μετά τη έκθεση στο κρύο τα δάκτυλα εμφανίζουν τριφασική αλλαγή της χροιάς τους: αρχικά γίνονται ωχρά, ακολούθως κυανά και τελικά ερυθρά. Παράλληλα συνυπάρχει πόνος και μούδιασμα. Όταν δεν ανευρίσκεται αιτία του φαινομένου, τότε αυτό ονομάζεται πρωτοπαθές ή νόσος Raynaud. Στις δευτεροπαθείς καταστάσεις, μιλούμε απλώς για φαινόμενο Raynaud. Ενώ το πρωτοπαθές Raynaud συναντάτε σε υγιή άτομα, το δευτερογενές σύνδρομο Raynaud παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα που πάσχουν από:

- Συστηματικά ρευματικά νοσήματα του συνδετικού ιστού: Σκληρόδερμα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, μικτή νόσος του συνδετικού ιστού, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύνδρομο Sjögren.
- Επαγγελματική ενασχόληση: π.χ. χρήστες κομπρεσσέρ.
- Φάρμακα: β-αναστολείς, παράγωγα εργοταμίνης, βινμπλαστίνη, βρωμοκρυπτίνη.
- Αποφρακτικές αρτηριοπάθειες, συνδρομο Berger.
- Καταστάσεις αυξημένης γλοιότητας: πολυκυτταραιμία, κρυοσφαιριναιμία, θρομβοκυττάρωση.

Σε αντίθεση με το πρωτοπαθές σύνδρομο Raynaud όπου δεν προκαλεί τροφικές αλλοιώσεις στα δάκτυλα, το δευτερογενές φαινόμενο Raynaud συχνά συνοδεύεται με έλκη και γάγγραινα των δακτύλων μετά από συχνές προσβολές.

Dr-Dragonas.Gr © 2014 all Rights Reserved.
Web Design ks-net.Gr © 2012 All Rights Reserved